Choď na obsah Choď na menu

5 dobrých dôvodov pre adopciu staršej mačky

26. 2. 2020

 

Nekúpite zajaca vo vreci

Pri dospelej mačky viete, čo dostávate: Môžete vidieť postavu a hmotnosť mačky a nemusíte sa obávať, že bude v určitej dobe príliš veľká alebo príliš tučná. Môžete vidieť farbu a štruktúru srsti, uvidíte, či má mačka veľa alebo málo chlpov, a overíte si, či je aktívna alebo skôr pohodlná. Zatiaľ čo mačiatko – napriek všetkým sľubom chovateľa – zostáva malým balíčkom plným prekvapení. Pri staršej dospelej mačke sa nepríjemných prekvapení nemusíte obávať.

Máte viac času na maznanie

Hneď ako odznie divoké obdobie dospievania, je odpočívanie na pohovke oveľa pohodlnejšie. Strach z toho, že Vám ujde niečo dôležité, je preč a zostať doma je oveľa lákavejšie. To platí nielen pre nás ľudí, ale aj pre našich štvornohých miláčikov. Zatiaľ čo malé mačiatka musia objavovať stále niečo nové a potrebujú rozptýlenie, mačací seniori oveľa viac ocenia maznanie a odpočinok. Jednoducho si užívajú, keď môžu byť so svojou ľudskou rodinou a maznať sa.

Staršie mačky poznajú domáce pravidla

Jednou z najväčších výhod dospelej mačky je, že je už čistotná. Používa mačaciu toaletu a zvyčajne nevykoná potrebu na koberci, v posteli alebo v kvetináči. Výchove dospelej mačky už nemusíte venovať toľko času ako výchove malého mačiatka, ktoré sa musí všetky domáce pravidlá ešte len naučiť. Staršia mačka už vie, že sa nesmie šplhať po závesoch, nemala by škrabať po koberci a v noci, keď pán spí, by nemala divoko skákať po stole. Tiež vie, že v noci nemôže od pána očakávať žiadne jedlo a že je pevne stanovená doba na hranie, kŕmenie, spanie a voľný výbeh.

Ušetria Vám peniaze

Zvyčajne stojí dospelá mačka – hlavne v prvých dňoch – menej peňazí ako niekoľko týždňové mačiatko, ktoré musí absolvovať dôležité veterinárne vyšetrenia a očkovania. Dospelá mačka je zvyčajne očkovaná, odčervená, čipovaná a zvyčajne aj vykastrovaná. Na rozdiel od chovateľa, ktorý často vyžaduje stovky eur za čistokrvné mačiatka, za adopciu mačky z útulku zaplatíte len relatívne malý nominálny poplatok.

Staršia mačka s Vami bude dlhšie

Tento dôvod môže byť na prvý pohľad mätúci – napokon staršie mačky už majú väčšinu života za sebou. Ale ak vezmete do úvahy čas, ktorý s Vami mačka trávi doma, je na tomto dôvode kus pravdy. Dospelé mačky už nepodnikajú toľko nočných výletov a radšej zostávajú v teple pri nohách svojho majiteľa. Dokonca ani v behu nie sú tak aktívne ako malé mačiatka, ktoré chcú stále všetko preskúmať. Aj mačky, ktoré milujú voľný pohyb vonku, sa s narastajúcim vekom zdržujú radšej v blízkosti domu. Tým sa nielen znižuje riziko nehody, ale tiež posilňuje vzťah medzi Vami a Vašou mačkou.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.